Home Gaten zagen in metaal

Gaten zagen in metaal

gat_metaal_hm_endura

Gaten zagen in diverse soorten metaal is iets wat je als vakman regelmatig doet. Of je nu staal, koper, messing, gietijzer, zink, RVS, aluminium, tin, smeedijzer of lood wilt bewerken, met de klokzagen van ProFit voor metaal doe je dit fluitend. In dit artikel lees je welke ProFit producten geschikt zijn voor het zagen van gaten in metaal en krijg je een aantal handige tips. Ook lees je hoeveel gaten per gereedschap je in diverse soorten metalen kunt maken.

Over ProFit

ProFit is fabrikant van slimme klokzaagoplossingen. In 25 jaar tijd hebben wij ons ontwikkeld tot een toonaangevende internationale speler met activiteiten in meer dan 20 landen. Als uitvinder van de beroemde TCT-klokzaag met hardmetalen tanden, zijn wij de grondlegger van de meest revolutionaire en inmiddels meest gekopieerde klokzaag ter wereld. Wat niemand echter kan kopiëren, is het gepatenteerde snelwisselsyteem Click & Drill® en onze vele andere gepatenteerde oplossingen. Wij blijven als Innovatie Top 100-bedrijf voorloper in de markt met een 100% focus op gaten maken.

Welke ProFit producten zijn geschikt voor gaten zagen in metaal?

Wij adviseren de HM Endura

Speciaal voor wie écht veel bewerkingen in metaal maakt is de HM Endura-serie ontwikkeld. Dit is dé gatenzaag voor metaal. De HM Endura is zo krachtig dat deze gatfrezen zonder problemen in 35 seconden door 8 mm staal gaan. Verder zorgen de meervoudig geslepen tanden voor een zeer rustig zaagbeeld en een betere spaanafvoer. HM staat dan ook voor de ‘hardmetalen tanden’ van de HM Endura. Zelfs het hardste metaal is geen probleem voor de HM Endura. Zo hebben wij deze getest in mangaan, het materiaal dat wordt gebruikt voor brandkasten. Zelfs dit materiaal kan met de HM Endura eenvoudig bewerkt worden.

Hoe groot is het verschil met bimetalen klokzagen?

De HM Endura is veel duurzamer dan de bimetalen klokzagen. Deze klokzagen zijn dan ook écht ontwikkeld voor de professional die veel bewerkingen in metaal moet maken. Maar hoe groot is het verschil nou precies?

  • De HM Endura kan in 8 mm dik staal tot wel 100 gaten maken.
  • De Bimetal klokzagen kunnen ongeveer 3-4 gaten maken in staal van deze dikte.
  • Het voordeel van de HM Endura is dan ook dat deze een stuk goedkoper is voor het maken van gaten in metaal.
  • Het maken van een gat in metaal kost met de HM Endura ongeveer 60 cent per gat. Bij het gebruik van een bimetalen klokzaag is dat ongeveer 4 euro per gat. Reken maar uit!

HM Cutter: goedkoper maar een goed alternatief

Als alternatief voor de HM Endura kunnen wij de HM Cutter aanbevelen. Deze klokzaag voor metaal is geschikt als je ondiepe bewerkingen (maximaal 3-4 mm) in metaal wil maken. De HM Cutter heeft een lagere aanschafprijs. Bovendien heeft het als voordeel we een brede range gatfrezen in deze serie beschikbaar hebben.  

De HM Cutter is heel erg geschikt voor het maken van bewerkingen in RVS en heeft dezelfde verspaningseigenschappen als de HM Endura.

Handige tips

  • Gebruik koelmiddelen. Het verlengt de levensduur van uw HM Endura.
  • Bij de HM Endura moet je met een hoge snelheid boren om optimaal te verspanen. Door de geometrie van de tanden snijdt deze de spanen. Het gebruik van een te lage snelheid zorgt voor ‘poetsen’ en dat zorgt voor extreme slijtage.
  • Als je een gat wil maken in een dunne metaalplaat, moet je de plaat nooit met je handen vasthouden. Als de boor aan de andere kant door het metaal snijdt, is er een risico dat de plaat wegslaat. Beter is het om de metaalplaat op een houten ondergrond te bevestigen. Er is daardoor minder kans op het wegslaan van de plaat en het geeft ook minder bramen. Dit maakt het afwerken ook nog eens makkelijker.

Bekijk hier het aantal gaten per gereedschap in diverse soorten metalen

 

Bimetal Plus Bimetal Classic HM Endura HM Cutter
Staal Ongeveer 10 tot 40 gaten Ongeveer 5 tot 10 gaten Ongeveer 40 tot 60 gaten Ongeveer 40 tot 60 gaten
RVS Ongeveer 5 tot 10 gaten Niet geschikt Ongeveer 50 tot 100 gaten Ongeveer 50 tot 100 gaten
Gietijzer Ongeveer 5 tot 10 gaten Ongeveer 5 tot 10 gaten Ongeveer 30 tot 50 gaten Ongeveer 30 tot 50 gaten
Aluminium Ongeveer 20 tot 40 gaten Ongeveer 15 tot 40 gaten Meer dan 100 gaten Meer dan 100 gaten
Zink Ongeveer 20 tot 60 gaten Ongeveer 15 tot 40 gaten Meer dan 100 gaten Meer dan 100 gaten
Koper Ongeveer 20 tot 60 gaten Ongeveer 15 tot 40 gaten Meer dan 100 gaten Meer dan 100 gaten
Messing Ongeveer 20 tot 60 gaten Ongeveer 15 tot 40 gaten Meer dan 100 gaten

Wij delen onze kennis graag

Kennis is kracht, daar geloven we bij ProFit stellig in. Bij het juiste gebruik van onze tools komt de ware magie tenslotte pas echt boven drijven. Kennis delen om jou zo goed mogelijk op weg te helpen, is daarom belangrijk voor ons. Heb je nog hulp nodig bij het selecteren van het juiste product? Met onze configurator heb je direct productadvies op maat. Ook kun je natuurlijk altijd contact opnemen voor persoonlijk advies. Onze experts staan voor je klaar.

Direct productadvies