Home Het ontstaan van de klokzaag

Het ontstaan van de klokzaag

praxistipps foto eigenaar

Zo’n 75 jaar geleden kwamen de eerste in massa vervaardigde klokzagen in de schappen te liggen bij de technische groothandels. Deze werden destijds simpel vervaardigd van een aan elkaar gelaste bandzaag.

De bandzaag als basis van een gatenzaag

De (rechte) bandzaag werd gewoon rond gebogen, aan elkaar gelast, en vervolgens op een kap gelast. Een eenvoudige productiemethode met één groot nadeel: de klokzaag ging niet lang mee. Om de duurzaamheid te laten toenemen, werd er in doorontwikkelde versies gekozen voor tanden van High-Speed-Steel (HSS). De body werd gemaakt van een goedkoper metaal. Op deze wijze is de klassieke bimetalen klokzaag geboren. De voordelen van dit ontwerp kwamen tijdens het boren in metaal duidelijk naar voren, doordat de klokzaag een veel langere levensduur kreeg.

In hout waren de prestaties echter verre van ideaal, met name door de grote wrijving die tijdens het bewerken van dit materiaal met een bimetaal klokzaag ontstaat. Hierdoor brandt dit type zaag zich letterlijk een weg door het houten werkstuk heen. Naast het ontstaan van een flinke portie rook en verbrande zaagranden zorgt de wrijvingshitte er bovendien voor dat de bimetaal klokzaag letterlijk oververhit raakt. Hierdoor gaat hij met geluk maximaal 20 gaten mee.

Tot vandaag de dag worden bimetaal klokzagen op bovenstaande wijze vervaardigt. Ook door ProFit. Door toevoeging van hoogwaardig Cobalt en het telkens doorontwikkelen van de tandgeometrie is ProFit er in geslaagd een bimetaal klokzaag te ontwikkelen die significant hogere prestaties geeft bij metaalbewerking dan exemplaren uit de vorige eeuw. Hoewel onze Bimetal Plus klokzaag zelfs ten opzichte van moderne concurrenten tot ruim 2x sneller is, blijft dit type zaag nog altijd een minder geschikte oplossing voor gebruik in hout. Vergelijk het met een hamer, op zichzelf een prima stuk gereedschap maar niet echt lekker geschikt om spaanplaatschroeven te plaatsen. Een ander soort oplossing voor hout was dus gevraagd!

Je moet uitblinken door creatief te zijn, alleen zo kunnen we het verschil maken. Daarom is onze R&D afdeling dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe oplossingen om het maken van gaten sneller, beter, nauwkeuriger, gemakkelijker en duurzamer te doen. We staan daarbij in rechtstreeks contact met onze gebruikersfamilie, voor hen doen we het tenslotte! Inmiddels bieden wij voor ieder materiaal een passende zaag. Neem bijvoorbeeld de gepatenteerde Clean Cut voor een snaarstrakke snijrand in gips. Deze komt rechtstreeks op verzoek van vaklieden die dagelijks schakelmateriaal en lichtspots installeren.

Onze oplossing voor hout: 5x sneller

Eind jaren 90 werd door ProFit gestart met de ontwikkeling van een klokzaag volgens een revolutionair nieuw concept. Het moest een klokzaag worden die alle voorgaande problemen bij gebruik in hout kon oplossen. Pas na ruim vijf jaar ontwikkeling werd het resultaat hiervan door ons goed bevonden en op de markt geïntroduceerd; de ProFit Multi Purpose klokzaag.

Onze Multi Purpose verbaasde vriend en vijand. Allereerst door zijn afwijkende uiterlijk, deze klokzaag had namelijk geen veelvoud aan HSS tanden, maar slechts een handjevol tanden gemaakt uit Wolfraam Carbide. Dit is na diamant het hardste materiaal op aarde en wordt o.a. in pantserdoorborende munitie gebruikt. Daarbij had deze klokzaag de nu zo kenmerkende ventilatiesleuf achter iedere tand. Destijds vond het merendeel onze nieuwe klokzaag maar een vreemde verschijning. Maar wat vooral tot verbazing leidde waren de prestaties van deze Multi Purpose klokzaag met hardmetaal tanden en een uitgekiende spaanafvoer. Wat dacht je van 5x sneller zagen in hout, met een 10x langere levensduur? Ook werkt deze klokzaag perfect in materialen zoals kunststof, rubber, HPL, trespa en zelfs zachte baksteen. Een echte alleskunner dus!

Zulke innovaties blijven niet onopgemerkt! Ze noemen ons ‘gamechanger’ en de KVK besluit ons zelfs als uitvinder van de moderne klokzaag met hardmetalen tanden op te nemen in de innovatie top-100. Inmiddels zijn praktisch alle grote fabrikanten met kopieën van onze MP gekomen. Wij zijn daardoor de meest gekopieerde klokzaag ter wereld! Tja, wat niemand ons nadoet is onze 100% focus op gaten maken. Daardoor blijft ProFit keer op keer voorloper als het op innovatie aankomt. Dit getuige onze vele patenten die verder kopieergedrag voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is ons gepatenteerde Click & Drill®-systeem.

Eenvoudig de prop verwijderen met Click & Drill®

De ProFit Multi Purpose klokzaag werd razendsnel populair onder professionals en het werd tijd voor de volgende belangrijke stap in onze evolutie. Hoe fabriceren wij de ultieme klokzaag-oplossing? Naar ons idee moest er hiervoor in ieder geval nog één groot tijdrovend probleem opgelost worden; het verwijderen van de boorprop uit de klokzaag! Met de ontwikkeling van ons gepatenteerde Click & Drill®-systeem hebben we exact de oplossing hiervoor gevonden… en meer!

Naast het in een handomdraai kunnen verwijderen van de prop, was het snel kunnen wisselen van de klokzaag dankzij Click & Drill® ook een fluitje van een cent. Maar wacht, er is nog meer. Ook het gecontroleerd vergroten van bestaande gaten en het werken onder een extreme hoek behoort met Click & Drill® tot de unieke mogelijkheden. De vele tests die we met vakmensen in het veld hebben gedaan laten ook zien dat het hier niet om zomaar een ‘gimmick’ gaat, maar dat Click & Drill® echt meerwaarde biedt in hun dagelijkse praktijk. Het demonstreren van het systeem op beurzen is tot op de dag van vandaag dan ook nog steeds een genot.

De vier grote voordelen van Click & Drill®

  • Eenvoudig de prop verwijderen
  • Snel van klokzaag wisselen
  • Eenvoudig vergroten van gaten
  • Eenvoudig onder een schuine hoek zagen

Wij blijven ons ontwikkelen

Je moet uitblinken door creatief te zijn, alleen zo kunnen we het verschil maken. Daarom is onze R&D afdeling dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe oplossingen om het maken van gaten sneller, beter, nauwkeuriger, gemakkelijker en duurzamer te doen. We staan daarbij in rechtstreeks contact met onze gebruikersfamilie, voor hen doen we het tenslotte! Inmiddels bieden we voor bijna ieder materiaal een passende zaag. Neem bijvoorbeeld de gepatenteerde Clean Cut voor een snaarstrakke snijrand in gips. Deze komt rechtstreeks op verzoek van vaklieden die dagelijks schakelmateriaal en lichtspots installeren. Blijf onze site dan ook bezoeken om op de hoogte blijven alle nieuwe ontwikkelingen.

Wij delen onze kennis graag

Kennis is kracht, daar geloven we bij ProFit stellig in. Bij het juiste gebruik van onze tools komt de ware magie tenslotte pas echt boven drijven. Kennis delen om jou zo goed mogelijk op weg te helpen, is daarom belangrijk voor ons. Heb je nog hulp nodig bij het selecteren van het juiste product? Met onze configurator heb je direct productadvies op maat. Ook kun je natuurlijk altijd contact opnemen voor persoonlijk advies. Onze experts staan voor je klaar.